ПРЕЗЕНТОВАНА СТУДИЈА ИНОВАЦИОНИХ АКТИВНОСТИ
1.02.2012

Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва– Ниш, под покровитељством Градске општине Палилула, представио је у Нишком културном центру СТУДИЈУ „Повећање конкурентности привреде Нишавског, Пиротског и Топличког округа стимулисањем иновационих активности у сектору малих и средњих предузећа“, која је реализована у оквиру Регионалносоцио - економскогразвојногпрограма 2, у сарадњи са Регионалном привредном комором Ниш и Универзитетом у Нишу. Пројекат је финансирала Делегација ЕУ у Републици Србији.

О значају овог пројекта и студије говорили су: Владимир Додић, директоре Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва-Ниш, проф.др Љиљана Станковић, ред. професор Економског факултета у Нишу и проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.

Главни циљ пројекта„Повећање конкурентности привреде Нишког региона стимулисањем иновативних активности у сектору МСП“, по речима Владимир Додић, руководиоца пројекта, је „подршка равномерном регионалном развоју у Србији кроз подстицај и подршку иновационим активностима у МСП Нишког региона“. Ситуација у привреди је доста тешка и има доста проблема-истакао је  Додић. Наш тим експерата-професора универзитета обишао је око 300 предузећа и након обрађеног упитника урађена је студија која ће нам омогућити увид у тренутно стање наше привреде. Пројекат траје 2 године па планирамо да у овом периоду радимо на иновацијама тако да резултат тога буде трансформација и нашег Регионалног центра у Иновациони центар. Вредност пројекта је око 154.000 евра. Регионални центар је носилац пројекта а партнери на пројекту су Регионална привредна комора Ниш и Универзитет у Нишу.  По речима проф. др Љиљане Станковић, која је презентовала ова истраживања, око 300 предузећа у нашем региону је спремно на иновације.

Иновације су фактор конкурентности подједнако важан на глобалном али и на домаћем тржишту. Способност земље да одржи привредни раст и конкурентост лежи у активирању иновација и учења. Отуда, иновације представљају изазов за сваки бизнис, а посебно за оне који су изложени међународној конкуренцији-рекао је проф.др Игор Новаковић, председник општине Палилула, на презентацији Студије. У поређењу са развијеним европским земљама, иновациони потенцијал у приватном сектору Србије је у лошијем положају, у погледу присутпа тржишту, изворима финансирања и инвестицијама у истраживање и развој нових производа. Ради стварања климе која ће подситцајно деловати на иновативне процесе, у Србији функционише национални иновациони систем као комплексан систем већег броја релевантних институција и сектра у који су укључени Влада, финансијски сектор, систем образовања, тржиште рада и научно–технолошке организације и истраживачке институције а њихове активности треба да буду усмерене на постизање специфичних циљева кроз ефикасну примену јавних инструменанта.

Градска општина Палилула има урађену Стратегију развоја и показала је највећи степен интресовања око израде ове студије. Зато је овим поводом потписан и Споразум о сарадњи Регионалног центра и општине Палилула којим се регулише реализација два нова пројекта: “Повећање конкурентности привреде Нишког региона стимулисањем иноватнивних активности сектора МСП“ и пројекат „Како пословати са ЕУ?“ који су део прекограничне сарадње између града Ниша и општине Перник у Бугарској. Вредност ових пројекта, по речима Владимира Додића, директоре Регионалног центра за развој малих и средњих предузећа и предузетништва је 250.000 евра.

Истраживање и развој су један од приоритета Европске Уније и срж Лисабонске стратегије, која почива на три стуба. Истраживање, образовање и иновације чине „троугао знања“ од кога се очекује да ће омогућити Европи одржавање економског динамизма и друштвеног модела и он одговара потребама индустријске политике ЕУ стављајући знање у службу економије, друштвеног прогреса и заштите животне средине- подсетио је присутне на промоцији Студије професор Игор Новаковић. Успостављена је нова привредна структура у којој превладавају мала и средња предузећа. Србија тежи остваривању циља да буде равноправни део Европе и лидер на Балкану. Тај пут је очигледно дуг.